Copernicus Hackathon – The Green Machine

Blog

Bij een hackathon denk je al snel aan een groot evenement waar teams druk aan het overleggen zijn en ideeën aan de lopende band op elkaar afvuren. Waarbij koffie als water wordt gedronken en er tot in de late uurtjes wordt doorgewerkt.

Wij, Spijker en Noortje, hebben vanuit Gunneman GIS & Geomatics samen meegedaan aan de Climate-smart city Copernicus Hackathon. Van 7 tot 13 oktober 2020 mochten wij vanuit ons kantoor in het Groothandelsgebouw in Rotterdam meekijken-en doen via Zoom.

Challenge

 

Middels verschillende presentaties, ieder in eigen stijl, werden de cases met betrekking tot klimaatverandering in verschillende steden voorgelegd door de betreffende gemeenten. Na kort overleg was onze keuze al snel gevallen op de case van gemeente Amersfoort.

Welke rol kan groen spelen in de stad? Houdt hierbij rekening met deze invalshoeken voor de onderzoeksrichting:

Leefbaarheid

De leefbaarheid en de effecten die het heeft met het oog op klimaatverandering

Infrastructuur

Focus op hitte eilanden, de relatie tussen bestrating, overstromingen en groene daken

Verandering

De manier waarop de stad in de afgelopen jaren veranderd is in private, publieke en business gebieden

Team

Allereerst probeerden we contact te leggen met onze teamleden zodat we meteen konden beginnen met brainstormen en taken verdelen. Zoals bij elke groepsactiviteit waren er een aantal leden zoek. Gelukkig konden wij de eerste dag het spits afbijten; we hadden alle middelen voor handen om samen goed te kunnen beginnen. Op dag 2 kregen wij er nog een groepslid bij. Ons team bestond nu uit Monji, Ioannis, Spijker en Noortje, The Green Machine was compleet!

Copernicus Hackathon

Focus op de toekomst

Aan de hand van de informatie die werd gedeeld in de case hebben wij besloten om ons te focussen op de rol van groen in de stad. Ons eerste idee was om te kijken waar in de stad we groen konden toepassen om overstromingsgevaar tegen te gaan én om te kijken naar waar we groene daken konden toepassen. Het whiteboard werd in zicht van de zoom camera uitgebreid gebruikt om al onze ideeën en bevindingen op neer te kalken.

Wij waren de enige met GIS kennis, Monji en Ioannis waren meer van de engineering kant. Onze optimale oplossing lag op dus waarschijnlijk op het snijvlak van GIS en software engineering. Na veel brainstormen op het whiteboard kwamen we uiteindelijk tot het idee!

 

Het idee

Aan de hand van sentinel-2 (satelliet) data en een Python script de daken detecteren die geschikt zijn voor de toepassing van groene daken.
Wij (Noortje & Spijker) konden ons focussen op de GIS kant, terwijl onze collega ‘hackers’ zich ontfermde over het schrijven van een software script om platte daken te detecteren. Uiteindelijk konden wij samen de verschillende BAG kaartlagen combineren met de kaart-laag die voortkwam uit het script. Om tot een behapbaar en presentabel product te komen hebben wij gebruik gemaakt van een Storymap. Deze visuele tool geeft de mogelijkheid om kaarten interactief te tonen en de presentatie online met iedereen te delen.

Presentatie

Na een aantal intensieve dagen en een heerlijk Vietnamees kantoordiner was het eindproduct compleet. De proefpresentatie van een dag eerder was erg goed ontvangen en de jury van de pré pitch was erg enthousiast. Dit gaf ons meer zelfvertrouwen, en we hebben samen met het team tot in de late uurtjes doorgewerkt. De eindpresentatie hebben wij de volgende dag met z’n tweeën gegeven.
Er deden een om totaal 6 internationale teams mee variërend in groepsgrootte. De andere teams presenteerden ook hun uiteenlopende oplossingen, waarbij de grootste verschillen lagen op het technische vlak, en hoe concreet en uitvoerbaar de ideeën waren.

Proces Hackathon

Uitreiking

Na alle presentaties zorgvuldig te hebben bekeken begon de spanning toe te nemen. De vraag bleef natuurlijk of ons idee de juiste snaar had geraakt bij de jury en of we de vragen goed beantwoord hadden… Eindelijk werden de winnaars bekend gemaakt. Plek drie ging ironisch genoeg naar een team met de naam ‘team 1’. Onze hoop op een plek op de tribune vervloog een beetje omdat zij het naar onze mening erg goed hadden gedaan. Twijfel echter niet aan jezelf want op plek twee stonden wij vol trots met onze oplossing: ‘The Green Machine’!

Alle teams hadden uiteraard hard gewerkt en goede producten opgeleverd. Belangrijker nog; iedereen was trots dat ze mee hadden gedacht over toekomstgerichte klimaatoplossingen. Al met al was deze hackathon een nieuwe ervaring waar we heel veel plezier aan hebben beleefd. De samenwerking ging erg goed waardoor we veel van elkaar hebben geleerd en door de rolverdeling binnen ons team kon iedereen zijn sterke kant inzetten. De methode die we hebben voorgesteld werd erg positief ontvangen en we zijn inmiddels al benaderd om een samenwerking aan te gaan. Ook mogen we ons idee nogmaals pitchen tijdens het ICC Congres. Deze hackathon heeft ons veel gebracht, en we kijken uit naar de nieuwe ervaringen die wij dankzij The Green Machine kunnen gaan opdoen! Wordt vervolgd…