Meet the team -
Coen Hijmans

Blog

Coen is student Applied Geo-information Science aan de HAS Hogeschool in Den Bosch, en stagiair bij Gunneman GIS & Geomatics.

Meet Coen!

Hoi! Ik ben Coen Hijmans, 29 jaar en sinds kort stagiair bij Gunneman GIS & Geomatics waar ik een onderzoek uitvoer naar datakwaliteit in de geo-informatiewereld. Dit doe ik vanuit mijn opleiding Applied Geo-Information Science, die ik volg aan de HAS in Den Bosch. Binnen deze opleiding leer ik van alles wat te maken heeft met geo-informatie. Van visualisatie in de vorm van infographics tot ruimtelijke analyses. Ook sociale en fysische geografie komen aan bod in de colleges. Mijn interesses binnen deze opleiding liggen vooral bij de ruimtelijke analyses en de tools die hierbij nodig zijn.

Smart Cities

Een aantal maanden geleden zijn we met mijn leerjaar naar Tallinn en Helsinki gegaan onder het thema Smart Cities. Hier hebben we onder andere een presentatie gegeven aan de makers van het programma Maptionnaire. Maptionnaire maakt het mogelijk om enquêtevragen op te stellen in combinatie met een ruimtelijk component Wij hebben dit gebruikt voor een onderzoek naar zwerfafval binnen een bepaalde wijk in Den Bosch. Ook hebben we tijdens deze excursie een presentatie gekregen van het hoofd planologie van de gemeente Tallinn. Hij vertelde over de geschiedenis van de stad en hoe het komt dat het land zo vooruitstrevend is in de digitale wereld. Zo was Estland het eerste land waar online kon worden gestemd voor de verkiezingen. 

Opleiding

Eerder heb ik de opleiding Eco & Wildlife studies afgerond bij het (toenmalige) Helicon te Geldermalsen. Hierin leerde ik over flora & fauna. Als kind was ik al verzot op dieren en het leek mij prachtig om hier mijn werk van te maken. Tijdens deze opleiding heb ik verschillende stages gelopen. Een leuk voorbeeld hiervan is de stage die ik heb gelopen bij FREE Nature. Hier was ik assistent-opzichter, wat verschillende dingen inhield. De ene keer hield ik mij bezig met het bestuderen van het gedrag van de half-wilde paarden en de andere keer was ik de rasters aan het onderhouden om te zorgen dat ze de dieren in het toegewezen gebied bleven, niet te vergeten de dieren bijvoeren in de winter. Ondanks deze opleiding ben ik niet in de wereld van ecologie aan een baan begonnen, al zou ik graag de data vaardigheden die ik nu leer willen toepassen bij een natuurorganisatie. Hierna ben ik afgedwaald naar een baan in de logistiek, waar ik ongeveer twee jaar heb gewerkt. Vervolgens besloot ik om toch aan een nieuwe opleiding te gaan beginnen. Vanwege mijn interesse in landkaarten ben ik terecht gekomen bij mijn huidige studie! 

 

Onderzoek

Bij mijn opleiding werken we natuurlijk veel met datasets. Al snel merk je dat deze lang niet zo compleet zijn als je zou willen. Ontbrekende of foutieve attribuutwaarden kom je veel tegen. Dit kan leiden tot een verkeerd beeld waarop vervolgens besluiten worden genomen, of kan extra werk opleveren op het moment dat iemand met deze datasets aan de slag gaat. Hierdoor ben ik geïnteresseerd geraakt in datakwaliteit en wat er gedaan kan worden om deze te verbeteren. 

Voor Gunneman GIS & Geomatics voer ik een onderzoek uit met betrekking tot datakwaliteit en of de professionals in het werkveld de (toekomstige) datakwaliteit-apps zouden willen gebruiken. Het is een vervolg op een eerder uitgevoerd onderzoek. In dit eerste onderzoek werd de vraag gesteld of er in het geo-informatiewerkveld veel aandacht wordt besteed aan datakwaliteit. Het huidige onderzoek gaat hier dieper op in. Er wordt meer gekeken naar de stappen worden ondernomen ondernemen datakwaliteit te toetsen, en op welke indicatoren gelet wordt. 

flow chart

Datakwaliteit toetsen

Gunneman GIS & Geomatics is momenteel bezig met het ontwikkelen van apps die verschillende indicatoren van de datakwaliteit (semi-)automatisch kunnen toetsen. Voor diverse indicatoren kunnen parameters worden meegegeven. Om hier een beter inzicht in te geven volgen enkele voorbeelden:

  • Binnen aangegeven kolommen kan gezocht worden naar lege velden
  • Er kan getoetst worden of alle geometrische objecten aan een minimaal of maximaal vereiste oppervlakte voldoen 
  • De actualiteit van de dataset kan worden gecontroleerd
  • Overlap van geometrische objecten kan worden getoetst 

Ook deze apps zijn onderdeel van mijn onderzoek. Ik zal verschillende demo’s geven en onderzoeken wat de professionals, die met geo-data werken, verwachten van zulke apps. Zouden zij deze in praktijk gebruiken of niet?

Deze apps worden ontwikkeld in FME, een programma waar ik zelf ook meer over wil leren. Om de apps zelf beter te kunnen begrijpen zal ik tijdens deze stage ervaring opdoen met FME. Zo kan ik tijdens deze stage meer leren over twee van mijn interesses, datakwaliteit en FME.

Ik kijk heel erg uit naar mijn periode als stagiair bij Gunneman GIS & Geomatics!

Bent u geïnteresseerd in dit onderzoek en wilt u hier onderdeel van uitmaken, en bent u nieuwsgierig naar de apps? Schroom dan niet om contact met mij op te nemen via LinkedIn, of stuur een email naar coen@gunneman-geo.nl